telefon ne demek? telefon nedir? telefon anlamı - nedemek.org

Türkçe  Türkçe » Türkçe Türkçe
    • Türkçe

      telefon

      Türkçe

      isim Fransızca téléphone < Yunanca
       
      1 .    Belirli bir uzaklıktaki konuşmaları ileten ve yansıtan elektrik tesisatının bütünü.  
      2 .    Birbirinden uzakta bulunan iki kişinin konuşmasını sağlayan cihaz.


         

      Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

      telefon etmek (veya açmak)

      Birleşik Sözler

      telefon diplomasisi
      telefon direği
      telefon hattı
      telefon kabini
      telefon kartı
      telefon kulübesi
      telefon rehberi
      telefon santrali

    • Türkçe

      Güncel Türkçe Sözlük


      a. 1. Konuşmaları ileten ve yansıtan düzenek. 2. Birbirinden uzakta bulunan kişilerin konuşmasını sağlayan aygıt: “Mesela hep aynı saatlerde telefon çalardı.” -E. Şafak.

    • Türkçe

      Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu


      (fizik)

    • Türkçe

      Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü


      1. Belirli bir uzaklıktaki konuşmaları ileten ve yansıtan elektrik tesisatının bütünü: § “Fakat gelmesi elzem olanların hepsine kâğıtlar telefonla, telgrafla haber gönderilmişti.” -Ruşen Eşref Ünaydın, Bütün Eserleri, 34. § “Komşumun evinden telefon etmek gibi şeyler bir tarafa bırakılırsa bu haftayı dinlenerek geçirmişti.” -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 9. § “Şimdi bankaya telefon eder.” -Peyami Safa, Sözde Kızlar, 88. § “Telefonlar, muhabiri, telgraflar muharriri, şimendiferler müvezziidir.” -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri II, 22. § “Düşündüm, hazır gelmişken polis müdürlüğüne telefon edeyim, dedim.” -Ahmet Rasim, Eşkâl-i Zaman, 61. § “Fakat odamda bir iki telefondan sonra hemen çıkmaya mecburum.” -Reşat Nuri Güntekin, Yaprak Dökümü, 12. § “ Osman telefon etti. § “ -Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, 221. § “Bay Hançerlioğlu “..ekol kelimesini tramvay, otomobil, telefon der gibi söyleyiverdim” diyor” -Nurullah Ataç, Dergilerde Deneme, 138. § “Mahmud önce gazeteye telefon etmeyi düşündü.” -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 7. 2. Birbirinden uzakta bulunan iki kişinin konuşmasını sağlayan cihaz:§ “Gözü sık sık telefonda.” Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar: II. Sınır, 222. § “Bir gün Ulviyenin baba dostu olan İngiliz tabip gelerek hanım ile sohbet ederken “telefon” yani nakil-i sedâ denilen ihtiva-ı garîbe intikal eyledi.” -Ahmet Midhat Efendi, Dürdane Hanım, 64. § “Akşama doğru Ali, Matmazel Roz’a bir daha telefon etmiş.” -Nazım Hikmet Ran, Yeşil Elmalar, 95. § “Mektup da telefon gibi dillidir.” -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp’ın Mektupları, 85. § “O gün telefonda da dedim ya sana Ömer, demedim mi?” -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 9. § “Daha sonraları bir neticesi de telefonda tatlı sesleriyle gerek yazılarıma, gerek şahsıma ilgilerini bildirmişlerdir.” -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 99. § “Bu sırada idi ki üçüncü kolordu komutanı Esat Paşa Hazretleriyle Geliboludan telefonla görüşülmüştür.” -Ruşen Eşref Ünaydın, Röportajlar II, 11. § “Eğer bu yazıhane ile o adamın bir münasebeti varsa şüphesiz telefonda söyleyeceklerdir.” -Peyami Safa, Şimşek, 82. § “Bugünlerde sizi beraberce yalıya beklerim telefon numarasını biliyorsunuz, değil mi?” -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 19. § “… telefona sarılıyorlardı içten bir merakla.” -Elif Şafak, Mahrem, 23. § “Her karşılaşmamızda, her telefon konuşmamızda, bıkmadan, usanmadan beni yazmaya zorladı.” -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp’ten Kosova’ya, 182. § “Telefonu kapatınca düşündüm…”-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 369.

Türkçe  Türkçe » İngilizce İngilizce
    • Türkçe

      telefon

      İngilizce

      1. telephone, phone. 2. telephone call, phone call. –– açmak /a/ to telephone, phone, call, call up, Brit. ring, ring up. ––u açmak to answer the telephone. –– arızalanmak slang to be delayed, be held up. –– etmek 1. /a/ to telephone, phone, call, call up, Brit. ring, ring up. 2. slang to urinate, see a man about a horse. –– rehberi telephone directory, telephone book.

    • İngilizce

      (N.)
      telephone, phone, blower

    • İngilizce

      telephone, phone; call, telephone call, phone call

Türkçe  Türkçe » Almanca Almanca
    • Türkçe

      telefon

      Almanca

      Telefon n; Apparat n; Anruf m

    • Almanca

      r Fernsprecher, s Telefon.

    • Almanca

      Fernsprecher [der], Telefon [das], Apparat [der]; Anruf [der]

    • Almanca

      Fernsprecher, Telefon

Türkçe  Türkçe » Fransızca Fransızca
    • Türkçe

      telefon

      Fransızca

      téléphone [le], appareil [le]

    • Fransızca

      téléphone

Türkçe  Türkçe » Azerice Azerice
    • Türkçe

      telefon

      Azerice

      telefon

Türkçe  Türkçe » Lehçe Lehçe
    • Türkçe

      telefon

      Lehçe

      telefon

Türkçe  Türkçe » Yunanca Yunanca
    • Türkçe

      telefon

      Yunanca

      (το) τηλέφωνο

Türkçe  Türkçe » Japonca Japonca
    • Türkçe

      telefon

      Japonca

      denwa

Türkçe  Türkçe » Arnavutça Arnavutça
    • Türkçe

      telefon

      Arnavutça

      telefon

Türkçe  Türkçe » Kazakça Kazakça
    • Türkçe

      telefon

      Kazakça

      telefon

Almanca  Almanca » Türkçe Türkçe
    • Almanca

      Telefon

      Türkçe

      e {tele'fo:n} s telefon.

    • Türkçe

      [das] telefon

    • Türkçe

      usw. s. Telephon usw.

Azerice  Azerice » Türkçe Türkçe
    • Azerice

      telefon

      Türkçe

      telefon

Lehçe  Lehçe » Türkçe Türkçe
    • Lehçe

      telefon

      Türkçe

      telefon

Kazakça  Kazakça » Türkçe Türkçe
    • Kazakça

      telefon

      Türkçe

      telefon

    • Türkçe

      çınka

Yukarı Çık

NeDemek.org anlamını bilmediğiniz kelimelerin Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Azerice, Hollandaca (Flemenkçe), Yunanca, Japonca, Lehçe, Osmanlıca ve bir çok dilde sözlük anlamı ve çevirilerine pratik bir şekilde cevap veren çok dilli ve kapsamlı bir sözlük ve bilgi kaynağıdır.

"Ne demek?" ve "Nedir?" gibi sorularınıza cevaplar bulabilir ve kelime anlamlarını öğrenebilir, atasözleri, deyimler ve türetilmiş kelimelere bakabilirsiniz.

Türkçe bilim terimleri sözlüğü veritabanında bir çok konuda terimler ve anlamlarına ulaşabilirsiniz. Veritabanında yer alan Türkçe kelimeler TDK - Türk Dil Kurumu - sözlük anlamı referans alınarak eklenmiştir.


Nedemek.org kelime araçları kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanımı kolay kelime yardımcılarıdır. Kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanmanın kelime hazinenizi geliştirmenize, kelimeleri doğru bir şekilde öğrenmenize ve karışık harflerden oluşan bir kelimeden yeni kelimeler bulmanıza, bulmacalarda takıldığınız kelimeleri bulmanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.